Residence #274

LOCATION: H.No. 274, Sector 10, Chandigarh
Client: Mr Shiv Dev Singh
Plot Size : 2 Kanal



The Residence is a family home in Sector 10, Chandigarh.  We were tasked with expanding the existing home and reorganising the common areas. The result is a modernised games room and a prayer with an increased relationship to the exterior yard.
The goal of the expansion design for the Residence was to create a “lightbox” to increase the amount of natural light in the living and dining areas and highlight the surrounding landscape. The new addition has a cream façade with windows that peak in to the dining room and kitchen. A door off the dining room provides an entrance to the backyard, encouraging the increased relationship between the interior and exterior spaces.



On the interior’s bright terrazzo floors—a feature of the existing home—meets the new flooring in a dramatic intersection in the kitchen. The juxtaposition between the new, light tile and the existing terrazzo is enhanced by walls of curated artwork. the spartan choice of materials reminds us of the utilitarian nature of the space. This is, after all, a family home, and form must follow function.




The Residence is a gorgeous design that coheres for our love of minimalism. Design does not need to be complicated in order to be beautiful or functional. Simple design, in the form of clean lines, material, and colour, clears both physical and mental space. Once all the clutter is cleared away, we are reminded that the real purpose of a home is the activity within it.








No comments:

Post a Comment

Contact Form for MetamorphosisDesign.Org

Name

Email *

Message *